Hondsgelukkig met Ierse setters

Magazine Noaber focust in het winternummer 2023/2024 onder de titel ‘Hondsgelukkig met Ierse setters’ op een levenlang met deze soort aan de IJssel.

Dit tijdschrift voor Oost- en Midden-Nederland besteedt maar liefst zes pagina’s aan dit verhaal met schitterende fotografie van Trui Heinhuis net na zonsopgang op een kribbe aan de rivier en dito tekst van Roel Kleine.

Noaber gaat terug naar de bron, een innige band met mijn eerste Ierse setter Rex na een bijna-verdrinkingsdood. Geluk bij een ongeluk: dat zorgde voor creativiteit die de rest van een leven verklaart.

Flitsende finale inhaalrace Emmylou

Emmylou op de velden in Brandenburg (Foto: Setter und Pointer Verein)

Emmylous inhaalrace kreeg in oktober een flitsende finale op velden in Brandenburg, Duitsland. Ze haalde daar de hoogste kwalificatie (uitmuntend) in de internationale derby.

De jonge roodwitte (outcross) Ierse setter was op achterstand gekomen, doordat mijn oefenvelden bij Zwolle door stadsuitbreiding grotendeels verdwenen waren. Zo werd een baan in pensioentijd nodig om meer oefenreizen ook in buitenlanden te betalen.

Halverwege augustus begon haar inhaalrace op velden in de buurt van Wroclaw, Polen. Dat gebeurde in de trainingsgroep van staande honden van allerlei rassen van Jan de Bruyne. Ze kon daardoor iedere dag van de oefenweek scoren op patrijs en onderging na een matige start een explosieve groei.

Emmylou stond iedere dag voor op patrijzen in Polen (Foto: Magdalena Setta)

Daaropvolgend oefende ze op fazanten in overgebleven oefenpercelen in eigen land. In september was er een oefenreis naar Denemarken om in koppellopen met oudere setters op immense velden de snelheid en range verder te laten groeien. Kers op de taart was een staaltje van seconderen van haar nicht Maeve.

Daags voor vertrek naar Brandenburg was er een schitterende oefenfinish. Al op de eerste wedstrijddag was het raak na punten op patrijs en fazant: uitmuntend. Daags erna was er een prestatie die volgens de keurmeesters goed was voor een CQN, die echter niet in de jeugdklas toegekend mag worden.

Zo werd het een flitsende finale voor Emmylous inhaalrace.

Summertime Lady’s Summer

Summertime Lady won op de kampioensclubmatch van de Ierse Setter Club in juli 2023 de Mary Braun Wisseltrofee voor oudste van de dag, uitgereikt door de Ierse keurmeester Ken Kennedy. Bovendien haalde ze een 2e plaats uitmuntend in een goedgevulde veteranenklas onder de Britse keurmeester Claire Prangle. Zij roemde de perfecte conditie van de ruim 12-jarige setter.

Lady was op jonge leeftijd de eerste van haar soort in Nederland die hoog scoorde op veld en show en als 1e uit ons land de prestigieuze prijs voor beste Ierse werkstijl won, onder Ierse keurmeesters. Goud van oud dus! De Ierse import is de belangrijkste voorouder van Ierse setters die scoorden voor het oorspronkelijke werk in ons land. Ze is inmiddels (overgroot)moeder van roodwitte Ierse setters, omdat ze uitgekozen werd om deze soort genetisch te verbreden en zo een gezonde toekomst te geven. In de O’Conloch kennel houden haar zoon Arantar (rood met witte vlekken), dochter Haley (rood) en kleindochter Emmylou (roodwit) haar ‘jong’.

(Foto: Ierse Setter Club Nederland)

Lekker lente met Emmylou

https://www.facebook.com/100000799059257/videos/1594317437635673/

Emmylou op de velden in Thüringen, Duitsland

Het is lekker lente.

Genieten geblazen dus en zeker ook van onze jongste telg Emmylou. Ze is uitgegroeid tot een hele fraaie vertegenwoordiger van haar soort, de Ierse roodwitte setter. Haar passie, inzet, stijl, neus en intelligentie op de velden toonden dat de toekomst haar toelacht.

Emmylou is vooral een macht van een sportieve huisgenoot. Ze gaat graag en veel mee in zwempartijen in een zijtak van de IJssel. En in de dagelijkse wandelingen met haar roedelgenoten is onze jongste setter een wervelwind. Nooit een saai moment met haar!

De jonge setter houdt ook haar oudere roedelgenoten jong van geest en lichaam. De oudsten, Summertime Lady (ruim elf) en Ceasar (bijna tien) gaan zo een actief pensioen in. Wat een tijd was het met dat gouden duo in het afgelopen decennium. Door Emmylou is er weer zicht op wederom een nieuwe lente voor een oeroud jachthondenras!

Ceasar gaat weer op veldtocht

Team Nederland op de EK in Frankrijk met vlnr ik met Ceasar, mijn jongste dochter Iris en Gerard Mirck met Irish Powergames Alice (grootmoeder van Emmylou).

https://www.facebook.com/100000799059257/videos/252167453797370/

https://www.facebook.com/100000799059257/videos/4884422281671450/

Aan de vooravond van zijn tiende verjaardag (juni) en na een noodgedwongen parkeerstand van 2,5 jaar, ging Ceasar (ook Kees genoemd) weer op veldtocht.

In februari ging hij min of meer als afscheidstournee naar Denemarken om als oefenpartner in koppels te fungeren. Daar liet hij zo’n perfecte conditie zien (en punten op patrijs!), dat het oefenen in eigen land vervolgens flink opgevoerd werd in maart.

Zo verscheen de bejaarde reu topfit aan start van de Europese kampioenschappen in de Champagne in Frankrijk bij het begin van de lente. Hij was de enige uit ons land die aan alle hoge eisen voor automatische deelname voldeed. Aardig was, dat de nationale driekleur voor team Nederland werd hooggehouden door mijn jongste dochter Iris.

Ruim een maand later, liep Kees de sterren van de hemel in Thuringen, Duitsland en weerhield alleen pure pech hem van een ereplaats. Hij werd wel met ere vermeld gezien zijn prestatie. Het is vrij uniek dat een setter op zijn leeftijd nog in de top van de sportwereld kan meekomen!

We zijn apetrots op onze topfitte seniorsporter, die ondanks drie langere periodes afwezigheid van de velden nog steeds de beste resultaten sinds zeker 2000 heeft.

Stamboom springlevend in Denemarken

Emmylou (links) en grootmoeder Summertime Lady

Emmylou beleefde haar eerste langere buitenlandse trainingsessie in februari in Denemarken. Er was een fraaie collectie Ierse setters aanwezig van voorjagers uit ons land en Duitsland. Daaronder ook veel familieleden, zodat er een springlevende stamboom een week oefende op het rijk met patrijzen gezegende landschap nabij Het Kattegat in het vissersstadje Grena.

Zo kon Emmylou kennismaken met haar vader (Pallas Green Nick) en grootvader (Aramis von Seffersbach) van Sonja Bechtel. Verder was d’r grootmoeder Irish Powergames Alice van Gerard Mirck present en nestbroer Rufus van Domine Leenaerts. Natuurlijk was ook haar grootmoeder Summertime Lady van de partij evenals kennelpartner Ceasar. Daarnaast snuffelde pup Pallas Green Outi, kleinzoon van Arantar O’Conloch, aan het veldwerk.

Dit alles onder regie van Tommy Kramer Pedersen, die overigens zelf de eigenaar was van de bekende reu Lasse, de grootvader van de roodwitte reu (uit rode ouders) Harry. Lasse is voor Emmylou zes generaties terug. Voor fans van de geschiedenis van de Ierse setter is het misschien aardig te weten, dat diezelfde Lasse een heel eind terug in zijn voorouders ook sterren uit de eerste setterkennels in de Lage Landen heeft.

Emmylou toonde pure passie op de uitgestrekte Deense velden en was soms een stip aan de horizon.

Emmylou: belofte voor de toekomst

Emmylou is de dochter van Aroon O’Conloch, hier te zien met haar nestgenoten en moeder Summertime Lady in een reportage van RTV Oost van vrijdag 5 juni 2015.

We zijn blij met de komst van Emmylou. Dat is goed nieuws voor het outcrossprogramma van de roodwitte Ierse setter, opgezet om deze zeldzame jachthondensoort een genetisch gezonde toekomst te geven. Dat gebeurt onder regie van de Irish Kennel Club (IKC).

Het nest van Aroon O’Conloch (genoemd: Suze) werd geboren op 1 juni 2021 in Arnhem. De vader, met zorg uitgekozen op grond van onder meer zijn afstamming, karakter en prestaties op veld en show, is Pallas Green Nick. Zo zijn “frisse genen” toegevoegd, volgens experts noodzakelijk voor het overleven van de roodwitte Ierse setter.

Aroon werd in mei 2015 geboren uit onze rode Ierse import (met wit hoefijzer op de borst) Summertime Lady. Zij scoorde als enige van haar soort in recente tijden in ons land hoog op zowel veldwedstrijden als shows. De verwekker was Pallas Green Ike Turner (genoemd: Marley), zoon van Harry, een roodwitte Ier uit rode ouders.

Emmylou is dus een belofte voor de toekomst!

Emmylou, november 2021, vijf maanden jong.

Ceasar: veni, vidi, vici!

We gaan hier een happy herfst in. Onze zevenjarige reu Ceasar heeft zaterdag 7 september in Pegognana, Noord Italië, een tweede plaats met uitmuntend behaald tijdens de Europese kampioenschappen op natuurlijk wild (fazanten en patrijzen). Wat leuk, zo’n veni, vidi, vici voor Hollandse Ceasar in Italië!

Het is de eerste keer dat een voorjager van vaderlandse bodem tijdens zo’n evenement in dat land met een Ierse setter scoort. Er gingen in de recente decennia driemaal teams uit ons land naar deze prestigieuze wedstrijden in Zuid Europa, steeds zonder succes. Ceasar heeft nu automatisch recht op deelname aan komende EK’s. Nederland was het enige land met 1 deelnemer. Het Hollandse duo kreeg een extra applaus tijdens de presentatie, waar het Wilhelmus klonk en de deelnemer behalve zijn hond ook de nationale driekleur moest vasthouden.

En leuk: RTV Oost kwam een tijdje later feliciteren en Ceasar filmen, klik voor de reportage op:

https://www.rtvoost.nl/nieuws/318263/Expeditie-Oost-Prestigieuze-prijs-in-Broekland